Vergelijking van elektrochemische reiniging van RVS met beitsen of slijpen
Vergelijking van elektrochemische reiniging van RVS met beitsen of slijpen. Wellicht heeft u zich afgevraagd wat de belangrijkste verschillen zijn tussen beitsen, slijpen en electrochemisch reinigen.
Tijdens het beitsen ontstaan ​​met zoutzuur en zwavelzuur metalen schone oppervlakken. Toplagen van b.v. aanslag na het lassen wordt chemisch verwijderd met behulp van sterke zuren. Hierbij moet er rekening worden gehouden dat het basismateriaal ook wordt aangetast en opgeruwd. Dompel-, spuit- en naadbeitsen komen het meest voor in de RVS-sector.
Dompel- en sproeibeitsen is doorgaans zeer uniform en door middel van de daarvoor bestemde passiveringsversneller beschermd tegen corrosie. Bij het beitsen van naden met beitspasta zijn er echter zeer sterke kleurverschillen die vaak mechanisch moeten worden verwijderd en gepolijst. De nabewerking is aanzienlijk, vooral bij geschuurde oppervlakken, en kost veel tijd. Bij spleten of resten op het oppervlak is er een hoog risico op corrosie, die op elk moment, soms zelfs na enkele maanden, als bruine roestsporen kan optreden.
Bij het slijpen van roestvrijstalen lasnaden worden de kalklaag en het oppervlak van het basismateriaal verwijderd. Dit is een snelle manier van reinigen, maar brengt een zeer groot risico op corrosie met zich mee. Door te slijpen wordt het oppervlak opgeruwd en wordt de passieve laag vernietigd, daarnaast worden door slijpen minuscule ijzeroxidedeeltjes verdeeld en verwerkt op het kale oppervlak. Dit kan later zichtbaar worden door een bruine corrosiefilm op het oppervlak. Het is erg tijdrovend om het slijppatroon op geslepen oppervlakken visueel aan te passen, dit is met name het geval bij ronde buizen. Bij leuningen wordt de lasnaad meestal volledig geschuurd, er is geen alternatief voor schuren.
Met de WELDBrush op elektrochemische basis (electro beitsen) kunt u de lasnaad reinigen en passiveren zonder het uiterlijk van het oppervlak te veranderen. Je werkt zonder witte vlekken of schaduwen op het oppervlak en hoeft dus niet na te werken. Verder is er geen risico op corrosie door passivering en kan zelfs volledig en permanent sporen van roest en corrosie verwijdert worden met de Weldbrush. Dat scheelt tijd, geld en zenuwen!
Geen reacties gevonden.