Wat is een lasnaadreiniger?


Op de markt zijn er lasnaadreinigers van allerlei merken te vinden, waaronder de WELDBrush lasnaadreiniger. Maar wat is precies een lasnaadreiniger? In dit artikel leggen we je uit wat een lasnaadreiniger is. 

Een lasnaadreiniger is een beitsapparaat dat verkleuringen en oneffenheden op RVS lasnaden eenvoudig en snel verwijdert, het zonder gebruik van agressieve middelen. Het apparaat gaat een interactie aan tussen een elektrische stroom en een geleidende vloeistof, waardoor er op een hoge temperatuur gemakkelijk hittesporen, verkleuringen en van TIG en MIG lassen verwijderd worden.

Wanneer gebruik je een lasnaadreiniger?

Een lasnaadreiniger gebruik je wanneer je roestvast staal hebt gelast. Na het lassen is de beschermende laag van het oppervlak aangetast en ontstaat er een verontreinigde lasnaad. Daarnaast ontstaan er verkleuringen en hittesporen door de hogere temperaturen. De oneffenheden en beschadigingen kunnen zorgen voor corrosie bij een incorrecte afwerking. De corrosie beschadigt het roestvast staal en zorgt voor roestplekken. 

Om negatieve gevolgen op de lange termijn te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een lasnaadreiniger. Het apparaat verwijdert de oneffenheden met behulp van fosforzuur en een elektrische stroom. Dit proces wordt elektrolytische reiniging genoemd. De geleidende vloeistof dat gebruikt wordt is, in vergelijking met chemische beitsmiddelen, een stuk minder gevaarlijk voor de mens. Ook is er geen speciale isolerende plek nodig voor het reinigen met een lasnaadreiniger en is er geen afvalwater dat op een speciale manier afgevoerd moet worden.

Een uniek voordeel van een lasnaadreiniger, ten opzichte van chemische beitsmiddelen en schuurmiddelen, is dat het oppervlak tegelijkertijd wordt gepassiveerd. Hierdoor ben je niet afhankelijk van het materiaal dat de beschermlaag zelf hersteld.

Een lasnaadreiniger werkt op alle soorten metalen dat roestvast staal bevat. 

Wat zijn de voordelen van een lasnaadreiniger?

Het werken met een lasnaadreiniger heeft een aantal voordelen in vergelijking met andere beitsmethodes.
  • Veiligheid
Bij een lasnaadreiniger worden er geen giftige stoffen gebruikt.
  • Snelle inwerktijden met één handeling
Het reinigen met een lasnaadreiniger wordt in één handeling gedaan. De resultaten daarvan zijn direct zichtbaar.
  • Geen vlekken en kleurverschillen
Er ontstaan geen vlekken en kleurverschillen nadat er gewerkt is met een lasnaadreiniger. 
  • Kosten
De kosten zijn, in vergelijking met andere beitsmethodes, een stuk lager. De lasnaadreiniger gaat lang mee en de terugkomende kosten voor verbruiksartikelen, zoals de reinigingsvloeistof en koolstofvezel borstels zijn lager dan traditionele beitsmethodes.

Hoe reinig je een lasnaad met een lasnaadreiniger?

Een lasnaad reinig je als volgt:
  1. De volledige lengte van de vezels van de koolstofvezel borstel dient gedoopt te worden in de reinigingsvloeistof (SCL-212 of SCL-255) totdat ze volledig verzadigd zijn. 
  2. Druppel de overtollige vloeistof uit, voordat de borstel uit het vloeistofbakje gehaald wordt.
  3. Houd met de andere hand de vochtige reinigingsdoek vast en borstel met het uiteinde van de koolstofvezel borstel in een cirkelvormige beweging lichtjes en gelijkmatig op de lasnaad of hittespoor.
  4. Gebruik de vochtige reinigingsdoek om de vloeistofrestanten van het zojuist behandelde oppervlak zorgvuldig te verwijderen, zodat de vloeistof niet over een breed gebied van het oppervlak wordt verspreid. 
  5. Herhaal de borstelbeweging, indien nodig.
  6. Verwijder opnieuw de vloeistofrestanten met de vochtige reinigingsdoek. Totdat het gewenste resultaat is behaald.
  7. Sproei de neutraliseervloeistof (SCL-500) op het oppervlak om dit oppervlak te reinigen en te neutraliseren.
  8. Reinig en droog het oppervlak met de schone en droge neutraliseerdoek of met een zachte papieren handdoek.

NSF gecertificeerde vloeistoffen

De voordelen van deze lasnaadreinigers, in vergelijking met anderen, is dat ze gebruikmaken van vloeistoffen die goedgekeurd zijn door NSF. Dit is een organisatie dat certificeringen uitdeelt aan producten die voldoen aan de internationale standaardwaarden van gezondheid en veiligheid.

Daarnaast is het mogelijk om markeringen te plaatsen met deze lasnaadreinigers. De markeringen worden makkelijk en snel geplaatst op ieder oppervlak roestvast staal en gaat voor altijd mee. Het plaatsen van een markering is een vereiste voor verschillende industrieën.

Lees meer over de industrieën waarin markeringen toegepast kunnen worden.

Demo aanvragen voor een lasnaadreiniger

Het is mogelijk om een demo aan te vragen. Tijdens deze demo komen wij langs bij uw bedrijf en laten we zien hoe het werken met een lasnaadreiniger precies te werk gaat. Ga naar de contactpagina om een demo aan te vragen voor een lasnaadreiniger.

Meer informatie nodig?

Als je meer informatie wenst over deze punten of over enig ander aspect van lasnaadreinigers, kun je te allen tijde contact met ons opnemen met behulp van dit contactformulier.
    09-02-2021 11:38     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.