In welke industrieën kan elektrolytisch markeren toegepast worden?
Het elektrolytisch markeren en etsen wordt in verschillende industrieën toegepast. Maar in welke industrieën precies? In dit artikel leggen we je uit in welke industrieën elektrolytische markeringen toegepast kunnen worden en wat de bijbehorende voordelen zijn.
Elektrolytisch markeren kan worden toegepast in de volgende industrieën:
• Luchtvaart
• Voedingsmiddelen & farmacie
• Machinebouw
• Scheepsbouw
• Energiesector
Elektrolytisch markeren en etsen in de luchtvaart
De markering op vliegtuigonderdelen is strikt voorgeschreven en wettelijk geregeld. Markeringen moeten te allen tijde zichtbaar zijn en bevatten, afhankelijk van de positie, belangrijke gegevens zoals serienummers en relevante bouwkundige informatie.Aangezien vliegtuigen voortdurend worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden (wind en lage temperaturen), is het belangrijk dat de markeringen bestand zijn tegen de weersomstandigheden. Daarom is het gebruik van gewone etiketten zeer onpraktisch. Elektrolytische markeringen daarentegen leveren duurzame resultaten op die niet gemakkelijk vervagen in barre omstandigheden.
Elektrolytisch markeren en etsen in de voedingsmiddelen & farmacie
Net als in de luchtvaartindustrie zijn er strenge regels met betrekking tot merktekens en aanduidingen op apparatuur dat wordt gebruikt bij de productie van levensmiddelen en medicijnen. De voedingsindustrie is echter veel kwetsbaarder omdat de producten voor menselijke consumptie bestemd zijn. Elke vorm van besmetting binnen de productielijn is daarom volledig onaanvaardbaar.Markeeretiketten zijn in deze industrie geen geschikte oplossing vanwege de lijm die de etiketten vaak bevatten. Bovendien kunnen ze afbladderen en vermengt worden met het voedsel of de medicijnen. Bij elektrolytische markeringen ontstaat dit gevaar niet.
Elektrolytisch markeren en etsen in de machinebouw
In de machinebouw worden metalen machines bewerkt met behulp van verschillende processen, zoals lassen, snijden en machinale bewerking. De meeste activiteiten zijn zeer arbeidsintensief en worden uitgevoerd in ruwe industriële omgevingen waar het bijna onmogelijk is om apparatuur en metalen onderdelen te beschermen tegen fysieke schade en de invloed van hitte, vocht, vuil en stof. Het is duidelijk dat eenvoudige labels in dergelijke omstandigheden niet werken. Ze zullen namelijk beschadigd raken en moeilijk te reinigen zijn.Een oplossing hiervoor zijn markeringen die met de elektrolytische methode worden aangebracht. Deze zijn efficiënt, bestendig en duurzaam. Het is bijna onmogelijk om ze te verwijderen zonder het metaaloppervlak eerst aanzienlijk te beschadigen.
Het gebruik van elektrolytische markeringen in andere industrieën en sectoren
Naast de bovengenoemde industrieën, biedt de elektrolytische markering een aantal voordelen in een groot aantal andere industriële sectoren. Enkele voorbeelden zijn de scheepsbouw en de energiesector.De belangrijkste voordelen van elektrolytisch markeren en etsen
Een elektrolytische markering is zeer goed bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals extreme weeromstandigheden en koude temperaturen. Ook is deze methode geschikt voor gebruik in starre werkomstandigheden. Naast de weer- en werkomstandigheden, is er een belangrijk voordeel voor de voedingsindustrie. Er kan geen kruisbesmetting ontstaan omdat de markering niet afbladdert.Elektrolytische markeringen of markeeretiketten
De vraag of elektrolytische markeringen of markeeretiketten beter zijn, ligt aan verschillende factoren. In verschillende industrieën blijkt dat elektrolytische markeren voordeliger is omdat de markeringen geen gevaren opleveren, zoals kruisbesmetting. Daarnaast blijven ze voor een zeer lange tijd vastzitten aan het oppervlak. In vergelijking met markeeretiketten, zijn de onderhoudskosten en risico’s ook een stuk lager.Meer informatie nodig?
Als u meer informatie wenst over deze punten of over enig ander aspect van elektrolytisch markeren, kunt u te allen tijde contact met ons opnemen met behulp van dit contactformulier.
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.